Börja med Cross eller Enduro – Den här utrustningen behöver du!

Känner du någon som vill börja köra cross eller är det kanske du själv som är intresserad av att komma igång med sporten? I början kan det vara väldigt svårt att veta vad det är för typ av utrustning som man behöver. Visst är man troligtvis medveten om att man behöver en cross, men vad gäller när det kommer till skyddsutrustningen för föraren?

Vi förstår att det kan känna svårt och knepigt. Det finns mängder med olika typer av produkter på marknaden och skydd att välja mellan. Inte nog med att utbudet är väldigt stort, även priserna kan kännas överväldigande. Först måste du se till att ha en motocrosscykel och bensin till denna, men du ska också ha reservdelar och produkter till dig själv. Motocross är således en mycket dyr sport. Vill du ha ett billigare alternativ till motocross kan du alltid titta på de produkter som vassla.com kommit ut med. De går naturligtvis inte att jämföra med motocross, men är utmärkta alternativ till vardags.

Vilken utrustning kommer du att behöva?

Ibland kan det vara lättare att se en exakt lista på vilka skyddskläder och vilken utrustning det är som du kommer att behöva. I den här listan har vi valt att jobba uppifrån, alltså från huvudet, och nedåt mot tårna.

  • En bra och säker crosshjälm (köp aldrig en begagnad hjälm!)
  • Crossglasögon skyddar mot sten, lera och grus
  • Nackskydd (rekommenderas men används sällan av alla)
  • Crosströja och crosshandskar
  • Crossbyxor och crosstövlar

Det kan låta som relativt många produkter redan nu, men sanningen är att de alla är nödvändiga för att kunna skydda varje liten del av din kropp. Motocross är en mycket fartfyllt och riskabel sport. Utan ordentlig utrustning är risken mycket stor för skador.

Utrustning på insidan

De produkter som vi har nämnt ovan är endast de som kommer att vara på utsidan av kroppen, men under alla kläder så kommer du också att behöva en hel del skydd.

  • Ordentliga armbågsskydd
  • Skydd för axlar och bröstkorg
  • Ryggskydd
  • Njurbälte (eventuellt)
  • Skydd för ben och knän

Att köpa crossutrustning begagnat

Vill du hitta bra och billig utrustning när du ska börja köra cross så kan du alltid titta på annonssajter på nätet. Det finns många som säljer iväg kompletta paket, men här finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Även om du kan spara in mycket pengar så ska du aldrig spara in på säkerheten. Med det sagt är det mycket viktigt att du aldrig köper en begagnad hjälm. Skulle det vara så att hjälmen har tagit emot en smäll tidigare så kommer den inte att skydda ditt huvud när det väl gäller. Annan utrustning och kläder kan du dock med fördel köpa i andra hand.