Motorcross – även en inomhussport

Runt om i världen blir det allt vanligare att man önskar åka motorcross inomhus och därför växer antalet inomhusbanor ständigt. Många tävlingar anordnas inomhus eftersom det är mer TV-vänligt och banan är i sin helhet mer överskådlig från ett publikperspektiv. Det är även populärt att ordna Big-jumps och andra trickstävlingar, och en inomhushall blir aldrig mörk på samma sätt som en bana i skogen. Ett event inomhus ramar också in en motortävling på ett annat sätt och det blir ofta mer action och mindre väntan på att få se åkarna. I en hall kan även annan service erbjudas publiken och man kan komplementera med storbildsskärmar som i alla vinklar kan visa repriser.

Tierp ett centrum

Den största svenska inomhusbanan ligger i Tierp, en ort med gamla anor inom motorsporten. Det är även nordens största inomhushall för motorcross och är helt unik på flera sätt. Hallen mäter över 3.500 kvadratmeter något som gör att den hamnar på andra plats över Europas största hallar för inomhusåkning. I Tierp har man även en gymnasieutbildning med motorsport som idrottsspecialisering. Eleverna i Tierp har fördelen att de kan utnyttja inomhushallen. Idag har skolan över 25 elever och utbildningsgrenarna förväntas utökas med enduro och dragracing.

Inomhusåkning med fördelar

Motorcrossen har många fördelar som sport betraktat och det är bara risken för allvarliga skador som ibland kan ses som en större nackdel. Bra kroppsskydd är otroligt viktigt inom sporten. I Sverige har vi en omfattande sjukvård och det är i regel lätt att få hjälp med skador och rehabilitering, både via tjänster som exempelvis distriktstandvarden.se eller att digitalt boka tid hos en idrottsläkare. Motorcross är en snabb sport där mycket kan hända på kort tid och en del allvarliga olyckor inträffar årligen. Tävlingar som utförs inomhus har fördelen att sjukvårdspersonal alltid har nära till alla delar av banan. Om olyckan är framme vid en tävling som pågår utomhus, kan det vara svårt att snabbt nå fram till en förare lika snabbt.

Supercross

Inomhushallarna har gett upphov till en egen gren inom motorcross som kallas Supercross. Grenen växte först snabbt i USA men har spridit sig därefter till övriga delar av världen. De första tävlingarna gick av stapeln 1972 i Los Angeles, och sporten körs fortfarande på framför allt arenor och inomhushallar. Banorna har blivit allt mer avancerade och i många tävlingar fokuserar man mest på hoppen, som är en publikfriande del av sporten. En supercross-tävling brukar innehålla två moment varav en mer spektakulär del, mer inriktad mot galna hopp och en annan mer traditionell del, som handlar om att komma först över mållinjen. Fördelen med att hålla tävlingar inomhus är att publiken lättare kan följa med vad som händer längs hela banan. Sporten kan även pågå året runt och är inte känslig för snöfall och isiga underlag.