Motocross sprint på SM 2017

 

Under 2017 arrangeras SM i vad som kallas för SM-veckan. Tävlingarna håller till i Borås under 30 juni till 7 juli och det tävlas i över 50 idrotter, i allt från boule och lerduveskytte till tyngdlyftning och fridykning. Motorsporten representeras bland annat av motocross sprint.

Klasser

De två klasserna som de tävlande kan deltaga i är MX1 och MX2. Det är alltså motorcyklar med 250 cc tvåtakt, 450 cc fyrtakt eller 250 cc fyrtakt som kommer kunna ses under detta SM.

Banan

Motocross sprint skiljer sig till viss del från vanlig motocross. Banan är kortare och består av fler tekniska inslag än på ordinära crossbanor. Förarna förväntas dessutom köra banan mycket snabbare än vad som är vanligt vid motocross – därav namnet sprint!

Tävlingarna

Mellan åtta och tolv personer startar i varje heat och dessa ska klara av att köra fem varv runt banan på så kort tid som möjligt. Flera kvalmatcher och semifinaler körs och förarna erbjuds även ett sista-chansenheat. Till slut kvarstår endast tolv förare att köra i finalen. Snabbast vinner!