Fiddy – cross i miniversion

 

Pitbike, dirtbike eller fiddy – kärt barn har många namn. På tal om barn så var de här små motorcyklarna primärt avsedda för just unga individer men de har nu börjat att bli populära bland fullvuxna män.

Skaffa mini-cross

Ursprungligen fanns det bara ett sätt att få tag på en liten fiddy, nämligen att köpa ett barns mini-motorcykel där en uppskattad modell var Honda CRF50. Idag går det att köpa motorcyklar som är speciellt avsedda för ändamålet.

Pimpa motorcykeln

Oavsett om crossen är en avdankad barn-mc eller om den har köpts ny så fixas den till med alla de modifikationer som anstår en tävlingscykel. Nya hjul och bättre motorer hör till liksom dekorativa utsmyckningar. Motorcyklarna har encylindriga motorer och storlekarna varierar ofta mellan 49 cc och 195 cc.

Tävla i fiddy

Till skillnad från vanliga crosstävlingar där det är motorns storlek som avgör vilken klass man tävlar så är det i fiddy hjulens storlek som bestämmer. Heat med dirtbikes är fortfarande ganska ovanligt även om de ökar i popularitet. I Sverige får minicrossarna inte köras på motocrossbanor, även om det var där som sporten fick sin början, men det finns istället tre stycken fiddyarenor att uppsöka.