Plugga cross på gymnasiet

 

Det var under 1988 som Fågelviksgymnasiet i Tibro öppnade anmälan till sin motocrossutbildning och sedan dess har många stora namn sprungit ut genom dörrarna. Ursprungligen hölls den i kommunal regi men sedan dess har Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbunden (SVEMO) hoppat på tåget. Tack vare ett starkt engagemang från berörda parter utnämndes Fågelviksgymnasiet till årets riksidrottsgymnasium år 2000.

Så fungerar det

Som alla andra specialidrottsgymnasium fungerar motocrossgymnasiet så att eleverna studerar ett gymnasieprogram som de har sökt in till i vanlig ordning. Motocrossutbildningen sker separat och innehåller runt 100 timmar extrautbildning i allt som rör motocross; fysisk träning, teori samt praktiskt underhåll av motorcykeln. Eleven förväntas dessutom lägga extra träningstid på eftermiddagar och kvällar.

Motorstadio i världsklass

På motorstadion strax utanför Tibro har all crossträning skett och där har funnits garage vari crossarna har kunnat förvaras och reparationer har kunnat utföras. Motorstadion håller hög kvalité och anses vara en av de bästa i Europa, den har varit värd för både SM och VM.

Flytt till Skövde

Från och med hösten 2017 finns utbildningen i Skövde då Tibro Kommun har beslutat sig för att lägga ner Fågelviksgymnasiet. Flytten innebär att träningen fortsättningsvis inte sker på motorstadion i Tibro.