Tjejer och cross

Många gånger när vi tänker på cross och andra motorsporter så tänker vi automatiskt på killar. Men idag är det många tjejer som både kör snöskoter, har AM-kort, MC-kort och kör cross. Äntligen har tjejer upptäckte det roliga med att köra cross och andra fordon. Idag är det också fler och fler tjejer som utbildar sig till bilmekaniker och lastbilschaufför.

Börja köra

Om du är tjej och är intresserad av motorer så bör du definitivt börja köra själv! Om dina brorsor, killkompisar eller din pojkvän håller på med en motorsport som du tycker verkar intressant ska du be att få testa. Det som skiljer killar och tjejer åt när det kommer till motorsporter som cross och skoter är att tjejer generellt sett har mindre kroppar och inte lika mycket muskelmassa. Det innebär att du som tjej bör börja med en lättare cross. Men, i det långa loppet har det inte så jättestor påverkan – att köra handlar lika mycket om teknik och känsla som muskelmassa. När du börjar köra ska du tänka på att inte jämföra dig med killarna om du tycker att det går dåligt; många av dem är starkare än dig men du kommer att komma ikapp och bli lika skicklig som dem. Oavsett, så kan du hur som helst bli lika skicklig som killarna på att meka och fixa med crossen, inte minst vad gäller att ta reda på var man hittar prisvärda och kvalitativa mc däck med mera, samt att lära sig smarta trix när det kommer till snabba däckbyten.

Bara tjejer

På senare år har man börjat med särskilda crossläger för tjejer. Många tjejer som kör cross kör främst med killar och då kan det vara skönt att få vara på ett läger med bara tjejer. Det har visat sig att tjejer vågar vara tuffare när det bara är andra tjejer med. Det är viktigt att peppa tjejer att våga vara tuffa och ta för sig när de kör med killar, men också ge dem möjlighet att utveckla sin körning i lugn och ro med andra tjejer. Nu för tiden finns det heat bara för tjejer; eftersom killar i samma ålder ofta är starkare blir det mer rättvist.

Om du är intresserad av cross eller redan kör cross, men inte känner någon annan tjej som också är aktiv, så kan det var bra att hitta någon. Du kan leta efter andra tjejer via bekanta, på tävlingar, men också på internet. Du är garanterat inte ensam om att vara i din situation. Hitta bra crossforum och fråga runt. Eftersom det är en mindre sport och antalet tjejer som kör är än mindre, så är det enkelt att skaffa sig nya vänner.

Du kan också starta en blogg eller hemsida om att köra cross som tjej – då blir då en inspiration för andra tjejer och hjälper sporten att växa.