Dödsolycka chockar motocross Sverige

 

Det var under 2011 som en ung man omkom i en tragisk motocrossolycka i Västerås. Offret var bara 15 år och tävlade vid tillfället för olyckan i SM. Han hade precis börjat på Tibros motocrossgymnasium och hade framtiden för sig.

Olyckan

Händelsen inträffade under de SM-tävlingar som arrangerades i Västerås 2011. Den östgötska föraren tävlade i första heatet i MX2-klassen då en omkullkörning skedde. En dominoeffekt uppstod snart där flera förare blev inblandade i olyckan. En av de motocrossförare som blev vittne till händelsen berättar att han såg 15-åringen köra omkull och att han därefter såg hur två eller tre ytterligare motorcyklar inte hann väja utan körde över föraren varvid den skadade föraren förblev liggande livlös på marken.

Snabb hjälp

Ambulansen var snabbt på plats och gjorde hjärt- och lungräddning och sedan fördes 15-åringen i ilfart till sjukhus i Västerås. Tyvärr kunde pojkens liv inte räddas. Tävlingsledningen tog snabbt beslutet att ställa in resterande tävlingar och det framkom snart att den drabbade var en av eleverna vid motocrossgymnasiet i Tibro.

Tredje olyckan

Det var den tredje dödsolyckan inom motocross som skett på mycket kort tid. En utredning skulle påbörjas efter beslut av Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SVEMO), vilket är allmänt bruk vid svåra olyckor.

SVEMO bestämde sig även för att leta efter flera sätt att minska riskerna för att drabbas av allvarliga olyckor inom motocross liksom inom förbundets övriga motorsporter. Så fort som utredningarna från dödsolyckorna hade skrivits planerades arbetet mot en säkrare sport att ta sin början. Att se över hur reglerna ser ut, hur banorna är utformade, hur stora motorcyklarna är, hur god sjukvårdskunskaperna är och mycket mer skulle ingå i projektet.