Guldhjälmen – en knattelicens

 

Guldhjälmen är till för att lära barn grunderna i motocross. Enligt Wikipedia måste barn ha tagit denna licens för att få tävla och kravet infördes år 2004. Ingen blir dock tävlingsklar över en natt så vägen mot guldhjälmen innehåller flera steg. Det allra första är att ta bronshjälmen och därefter följer silverhjälmen innan man är redo för guldhjälmen.

Bronshjälmen

För att en förare ska få bronshjälmen ska denne veta vad gul flagg och röd flagg innebär samt vad man ska ha på sig när man kör motocross. Föraren ska också kunna balansera, köra slalom mellan koner liksom att gasa och bromsa under kontrollerade former. Det är viktigt att kunna det teckenspråk som förekommer inom motocross så dessa ingår i kunskapstestet. Därtill ska föraren kunna släppa styret med vänster hand och titta rakt fram vid körning. Man ska alltså kunna kontrollera motorcykeln utan att samtidigt behöva titta på vad ens händer och fötter gör.

Silverhjälmen

Silverhjälmslicensen innebär att föraren kan alla flaggsignaler och teckenspråk på banan. Man ska vara duktig på att accelerera och bromsa in och så ska man kunna köra slalom stående på crossen. Provet består av att köra ett heat med upp till tio startande deltagare. Det förekommer även ett obligatoriskt prov som testar balansen och koordinationen.

Silverhjälmen tar även upp moral och etik, till exempel hur man beter sig mot sina medtävlare på och utanför banan. I utbildningen understryks det också hur viktigt det är att ta pauser som förare samt lite grann om mat, dryck och hälsa.

Guldhjälmen

För att slutligen få guldhjälmslicens krävs först och främst att man har kunskapen från både bronshjälmslicensen och silverhjälmslicensen. Både muntlig och skriftlig examen skall erläggas. Dessutom gäller det att veta mycket om både sin hemmaklubb och om Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SVEMO).

Den praktiska examen innebär att föraren deltar i ett heat med max 20 deltagare. Man ska även visa att man vet hur en motorcykel fungerar och hur man tar hand om och underhåller motorcykeln. Dessutom ska man visa upp att man klarar av att köra på olika underlag som jord, lera och sand.

Licens för vuxna

För att unga förare ska kunna få guldlicensen krävs ett visst kunnande hos barnets vårdnadshavare. Barnet kan endast få licensen om även vårdnadshavaren genomgår en särskild utbildning samtidigt som barnet.