Motocross och underhåll av banor

Även den som är helt ointresserad av sport har en någorlunda tydlig bild av vad motocross innebär och hur det ser ut. Förklaringen är med största sannolikhet att motocross är så otroligt spektakulärt! Dels för förarna, men framförallt så är det en publiksport som saknar motstycke när det kommer till intensitet och spänning. Den där pirrande spänningen är också helt befogad – motocross är nämligen inte någon ofarlig sport. Med backar, långa hopp och höga hastigheter på specialbyggda och kraftfulla motorcyklar är det oundvikligt att det emellanåt sker olyckor. Om sporten ses som riskfylld idag så är ingenting mot när motocrossen växte fram i England för mer än ett sekel sedan. Vid den tiden, alltså strax efter förra sekelskiftet, fanns inga krav på körkort för att åka runt på en motorcykel (en uppfinning som för övrigt var ny och trendig vid den här tiden). Dessa tidiga motorcyklister verkar ha tröttnat på landsvägar ganska snart, för det dröjde inte länge förrän små “skogsrallyn” spontant arrangerades runtom på landsbygden. Terräng och oskickliga förare visade sig flera gånger vara en dålig kombination. Många av dessa pionjärer strök med i olyckor.

En publiksport växer fram

Några år in på 20-talet hade britterna hunnit organisera sig i lokala motorcykelklubbar samt börjat anordna tävlingar under mer ordnade former. Det hade också införts körkort på motorcykel i England. Under följande decennium växte både publiken och antalet åkare. Andra världskrigets utbrott innebar att sporten fick ligga på is, men i och med krigsslutet (plus några år till för att bygga upp landet) så gjorde motocross en stark comeback. Från ungefär 1950 spred sig motocross snabbt till Europa, Japan och Australien. Förutom att man införde några nya kubikklasser, åldersgrupper och att antalet utövare blev några fler så förblev motocross ett nöje för några få entusiaster i flera decennier. Men i början av 1980-talet hittade man i Japan på något som gjorde sporten mainstream och mer därtill. Japanerna flyttade tävlingarna till inomhusarenor där publiken kom mycket nära banan och utövarna. Succén var omedelbar! Australien tog efter och utvecklade också en egen uppvisningsform som kallas FMX. Eftersom FMX ska ses live så är det jättekul att Nitro Cirkus kommer till Sverige för första gången! Den här motocrosstruppen jämförs ofta med basketens Harlem Globetrotters och bjuder alltid på en helt häpnadsväckande show!

Underhåll och skötsel av crossbanor

Precis som vid en alpin skidtävling där pisten prepareras före start och underhålls ett par gånger under tävlingens gång, så sköter man en crossbana både före och under tävling. Syftet är att alla åkare ska få samma förutsättningar och tävlingen därmed mer rättvis. Vid hopp och lutningar brukar man skyffla tillbaka jord, gräs och grus så gott det går med en spade. När det gäller de tiotal raksträckor som det rör sig om på en utomhusbana (och där det kan finnas sekunder att tjäna respektive förlora) använder man en mindre traktor eftersom man upptäckt att skopor ger ett fint underlag. Det är långt ifrån alla klubbar som har råd att köpa in den mindre traktor som skopan monteras på, och därför får man vid tävlingar ibland förlita sig på en snäll lokal bonde som ställer upp med sin traktor. En tredje typ av crossbana förekommer också, och det är den typ av färdigbyggd inomhusbana som används för träning under vinterhalvåret.