Rengöring av crosskläder

Baksidan av crosskörning är att det är en smutsig sport. Dock är den så rolig att man får ha överseende med överfulla tvättkorgar, svarta golv och lervälling som letar sig in i varje por på kroppen. Att rengöra crosskläder på rätt sätt är ett måste för att de ska bibehålla sin kvalitet och komfort. Det gäller att rengöra varje pryl för sig då skor, hjälm och kläder är tillverkade av olika material. Även handskar och andra tillbehör bör tvättas regelbundet för man ska få bästa grepp när man befinner sig på banan.

Crossförare på bana

Bra tvättmedel är A och O och det är viktigt att välja ett som är skonsamt mot både material och hud. Utöver tvättmedlet är det även viktigt att tänka på vilka produkter man använder på huden. Cetaphil är en huvårdsserie som är mycket bra om man lider av torr hy som ofta kliar. I crosskläder blir man ofta varm och svettig och eftersom de är en del av skyddsutrustningen kan man inte ta av sig kläderna. Det är därför bra att förbereda och efterbehandla huden så gott det går genom att använda bra produkter. Det kanske känns som något av en överkurs men resultatet är att man slipper kliande hud när man är ute och kör.

Om man tvättar crosskläder i alltför hög temperatur kan delarna av skinn luckras upp. Det är viktigt att läsa tvättinstruktionerna på varje plagg och oftast är det skonsam tvätt i 30 grader som gäller. Låga temperaturer löser inte upp smuts lika effektivt som höga så det är därför viktigt att göra en förbehandling. Lägg kläderna i blöt i såpa direkt efter användning och låt dem ligga i en till två timmar före det att de läggs i tvättmaskinen. Det finns effektiva tvättmedel och specialrengöring att köpa på diverse sajter online som säljer tillbehör till motorcross.

Tvättomat i svartvitt

Tumma aldrig på säkerheten när det kommer till utrustningen för cross. Det är viktigt med skyddande kläder för att undvika svåra skador under körning. Om man köper begagnade kläder är det viktigt att se så att materialet är intakt. Fråga även hur utrustningen har rengjorts. Crosshjälmar av god kvalitet kan tas isär så att man kan rengöra det mjuka materialet som ofta utsetts för svett och smuts. Läs hellre instruktionerna en gång för mycket än en gång för lite.